"Välikausitakki" v. 1978
otsikkopalkki

  1. Ne tekee teistä rehuaVälikausitakki
  2. Anne on kaunein -Baby I Love You
  3. Danny, Go Home
  4. Å, Å, Å, Åström
  5. Popvammanen
  6. Pitäis päästä telkkariin
  7. Kulttuurihuora
  8. Mutta onko siinä sanoma
  9. Pikajenkka
  10. Taikuri
  11. Uusfasismia vastaan
  12. Voihan sylvi
  13. Depressio-blues
  14. Vittu
  15. Deval-voi
  16. Työvoima on valtiovallan
  17. Oikeat miehet
  18. Talouselämän rautaiset lait

CD-version bonus-kappaleet. Alunperin Soundi-levyltä SOUND 1/1977:

  1. Lainelautaileva kana -Surfing Bird
  2. Popidoli
  3. Hyvää jatkoa jos oma ei riitä
  4. Särkynyt illuusio
  5. Poltetaan tupakkii
  6. Lyyli lyyli
  7. If she don't love me she must be insane

1978 LRLP 289, 2000 LRCD 289

otsikkopalkki

Albumi ei ollut Mikon oma levy, mutta hyvin pitkälle hänen kasaamansa. Albumin idea oli Harri Rinteen, mutta käytännössä työt ennen kaikkea tuottajana teki Mikko. Albumi sisältää runsaasti muualtakin tuttua Alatalon ja Rinteen yhteiskunnallista satiiria - tänä päivänä ehkä vielä enemmän todentuntuista ja ymmärrettävää kuin ilmestymisajankohtanaan.

Mukana oli myös Rinteen ja Veltto Virtasen yhteistyön satoa ja Juicen lauluja. Koska kyseessä oli räävitön parodia, mukana oli tietenkin myös aitoja mainoksia, ensimmäistä kertaa Suomessa.

Loppu manserockin nelikon viimeisestä yhteistyöstä onkin historiaa. Hauska yksityiskohta on tulevan Kummeli tähden Heikki Silvennoisen esiintyminen hulluna voimistelunopettajana. Levyllä soittivat bändit Tabula Rasa, Vanha Isäntä ja Kaustisen kansanmusiikki-instituutin Hannu Sahan puhallinorkesteri Mummi Kutoo.

"Välikausitakki"-albumin syntyä

Alkuvuodesta 1977 oli Leskinen mukana myös Soundi-lehden tilaajalahjaksi tehdyllä EP:llä, jolla häneltä on mukana biisi Idoli (löytyy myös 1997 julkaistulta kokooma-LP:ltä Sietämätön mies). Taustabändinä toimii Juice-yhtye, tosin ilman Martinia, jonka tilalla soittaa Juke Aronen. Soundi-EP:n muut artistit ovat Veltto Virtanen sekä "Hämeenojan veljekset" Heikki, Taavetti, Juhani ja Miika, joita esitti Mikko Alatalo.

Leskisellä, Alatalolla ja Virtasella oli myös muuta yhteistyötä vuoden 1977 aikana. Keväällä Juice-yhtye säesti Virtasta tämän kahdella sinkulla sekä Alataloa Rokkilaulaja-LP:n biisillä Enkeli. Samoihin aikoihin perustivat herrat Alatalo, Rinne ja Virtanen myös orkesterin nimeltä Välikausitakki, joka oli lähinnä Rinteen ja Virtasen kehittelemä hauskanpitoyhtye, mutta koska Rinne oli myös Alatalon kanssa tehnyt joitain biisejä jotka sopisivat paremmin tälle ryhmälle kuin Alatalon levyille, tuli tämäkin mukaan. Leskinen sensijaan ei alunperin kuulunut yhtyeeseen vaan häneltä tilattiin biisejä, mutta jostain syystä hänkin kiinnostui Välikausitakki-ajatuksesta ja liittyi porukkaan mukaan.

Keväällä Välikausitakki vieraili muutamissa yksityistilaisuuksissa ja heidän piti esiintyä myös TV:ssä, mutta kyseinen esitys hyllytettin, koska se ei ollut MTV:n johtajiston mukaan hyvän maun kriteerejä täyttävä. Kevään ja kesän aikana Välikausitakki äänitti Microvoxissa materiaalia, josta julkaistiin kesäkuussa sinkku Ne tekee teistä rehua // Deval-voi> / Pikajenkka. Kesäkuussa yhtye teki myös ainoan julkisen keikkansa Hämeenlinnan Ämy-konsertissa. Itse keikka, jolla bändiä avusti rumpali Juke Aronen, ei onnistunut kovinkaan hyvin sillä sen aikana herrat Alatalo, Leskinen, Rinne ja Virtanen alkoivat riidellä ja erottaa toisiaan yhtyeestä.

Vaikka yhtye ei enää yhtenäisenä ryhmänä toiminutkaan, äänitettiin pikuhiljaa Välikausitakki-LP:n materiaali erilaisten kokoonpanojen voimin; mukana vieraili muusikoita Juice-yhtyeestä, Tabula Rasasta ja Mummi Kutoo -yhtyeestä sekä vierailevana solistina iskelmälaulaja Esko Rahkonen, joka laulaa kappaleen Pikajenkka. Mukana oli myös edesmenneen Coitus Int -yhtyeen urkuri Pena Pennikilampi, jonka piti liittyä Välikausitakkiin Veltto Virtasen tilalle, jonka kanssa Alatalo ja Rinne eivät tulleet toimeen vaan tahtoivat potkia pois yhtyeestä. Välikausitakin toiminta ei kuitenkaan jatkunut studion ulkopuolella ja niinpä Penninkilammen osuudeksi jäikin ainoastaan Talouselämän rautaiset lait -kappaleen lauluosuuksista vastaaminen.

LP:n kappaleet ovat kahta biisiä lukuunottamatta herrojen Alatalo, Leskinen, Rinne ja Virtanen tekemiä. Vieraat teokset ovat Kari Peitsamon kirjoittama Danny, Go Home, Phil Spectorin Baby, I Love You, johon Juice teki suomenkielisen tekstin nimellä Anne on kaunein. Varsinaisten musiikkiesitysten lisäksi levylle tehtiin myös mainoksia, joissa itseironisesti irvaillaan mm. Mikko Alatalon hieman aiemmin esittämää Musta Casio -mainosta. Jostain syystä Välikausitakki-LP ilmestyi vasta loppuvuodesta 1978, mutta parempi myöhään kuin...


Lähde: RARE, levyjenkeräilijän erikoislehti 4/1993