Etusivu arrow Mikon artistisivut arrow Lisää Mikosta
 
 
Lisää Mikosta Tulosta Sähköposti
Artikkelin sivut
Lisää Mikosta
Sivu 2
Sivu 3
Sivu 4
Sivu 5
Sivu 6
Sivu 7
 

"MIKON KOTISEUTULAULUISSA LOTISEE ELÄMÄN VIRTA"

Suomalainen iskelmä on aina peilannut kansan tuntoja, kuten 70-luvullakin. Kun Hector kuvaili suomalaista perhehelvettiä Lumi Teki Enkelin Eteiseen - laulussaan ja Juice Leskinen yhdisti kynäilijän avunsa rääväsuiseen iskelmään Per Vers Runoilija -levyllään, lauloi Mikko reteästi pyöreäsilmäisenä kaupunkiin saapuneesta maalaispojasta.

Mikko ja kanoottiMikon aikanaan julkaisemat kotiseutulevyt Yhdentoista Virran Maa, Iso Joki Tulvii ja suurelle visionäärille, Olavi Paavolaiselle, hattua nostava Kolmannen Tasavallan Vieraana puhkuvat vakavamielisenä ja väliin lähes uskonnollisella paatoksella.

Niin iloluontoisten kuplettienkin kuin hieman ironisten rakkausjollotusten alta nuosee vakava ja kriittinen, muuttuvaa yhteiskuntaa silmäilevä vire. Mikko haikailee vanhan ja pehmeämmän maailman perään.

Jos Mikko onkin pettämättömän suomalainen laulaja, häntä saattaa kuulla niin ruotsalaisella huoltoasemalla kuin Pietarista kotiin rullaavalla bussiryhmämatkallakin. Laulun kieli on lähtijälle ja haikailijallekin kansainvälinen perimmäiset tunnot herättävä.

Mikko Alatalon kaksikymmenvuotisesta tuotannosta saattaa hyvin löytää samaa pistävää yhteiskuntakritiikkiä kuin esimerkiksi Gosta Sundgvistin Helsinkiä sättivistä moderneista poplauluista. Vanhat rakennelmat hajoavat uuden ja tuntemattoman alla.

Arti Kiuru, KALEVA v. 1993