Kantri 3 Tulosta Sähköposti

 Kantri – suuri rakkauteni

Tutustuin kantrimusiikkiin 60-luvun lopulla, kun lukiolaispoikana sain vierailla muutaman kesäviikon Texasissa. Se oli rakkautta ensi kuulemalla. Ihastuin mm. western swingiin, Amerikan ’Dallapen’ Bob Wills & Texas Playboysien tyyliin. Folk-innostuksen vallassa vedin koulussani hootenanny-klubia.  70-luvulla levytin bluegrass-musiikkia yhdessä Vanha Isäntä-yhtyeen kanssa. Kantri kuuluu myös monilla muilla levyilläni neljän vuosikymmenen aikana.  Mutta vasta 2001 tein Kantri I:n, levyn, jonka olisin Alatalon toivonut tekevän jo aiemmin. Ja nimenomaan oikeilla kantrisoittimilla kuten banjo, mandoliini, viulu, dobro ja pedal steel-kitara. Siis soittimilla, jotka saavat radioiden musiikkipäälliköille lähinnä ihottuman, mutta siitä viis. Suomen kansa rakastaa kantria, mutta ei tiedä sitä (vrt. Eskilstunassa 2011 Alan Jacksonin konsertissa oli 10 000 ihmistä). Suomessa moni kuulleessaan sanan ’kantri’, vääntää ironisen hymyn, koska eivät tiedä paremmin. Viis siitä. Levy-yhtiöt eivät koske tikullakaan kantriin. Viis siitäkin. Kantri on minulle kallis hobby, monella muotoa. Sitä paitsi parhaat tarinat ja kitaristit ovat nykyään kantrissa.

Nyt 14 vuoden urakka kantri-trilogiasta on valmis. Kantri I ilmestyi 2001, kakkonen 2008. Kantri III täydentää kolmikon. Bonuslevyllä on Kantri 1n ja 2n parhaita. Halusin levyilleni erilaisia americanan tyylilajeja, joista kaikista pidän. Esikuvina Harri Rinteen ja minun peruskantreissa ovat aikoinaan olleet ’outlaw’- miehet Nelson, Jennings, Kristofferson ja Cash sekä Bobby Bare, Buck Owens , Hoyt Axton (jonka keikkabussissa istuin hänen kanssaan iltaa 1978) ja jopa hullu David Allen Coe.  Mutta olen myös kuunnellut täysin häpeilemättä kitarakuningas Chet Atkinsin tuottamaa Nashville-viihdekantria (joidenkin mielestä limakantria). Nykytekijöistä innostavat mm. Alan Jackson, Marty Stuart, Allison Kraus, Dwight Yoakam, eläkeläinen Garth Brooks, Keith Urban, Martina McBride, Kenny Chesney, Tim McGraw, Rodney Crowell sekä kitaravirtuoosit Brad Paisley, Vince Gill, Brent Mason ja Albert Lee. Monia muita artisteja olen kuullut mm. Oprylandissa, Billy Bob’sissa ja Bourbon Streetillä , mutta listasta tulisi liian pitkä. Ja kantri ei katso ikää: äsken näin kahdeksankymppisen Loretta Lynnin voimissaan Torontossa.

Western swing löi tajuntaan lopullisesti, kun kuulin Asleep at the Wheel-bändiä legendaarisessa Palomino-klubissa 80-luvun alussa. Siksi tätä lajia on useita kappaleita, yksi Pispala Cowboys’ien kanssa. Parilla New Orleansin reissulla iski valkoisten cajun ja mustien zydeco. Suistomusaa edustaa yksirivisen kreolihaitarin mestari Jarkko Helin ryhmineen. Tex-mexiä kaksirivisine haitareineen soittaa Suomen ’Flaco Jimenez’ Veli-Matti Järvenpää. Ken on juonut Margaritan jossakin Jimmy Buffetin kapakoista, haluaa mukaan myös calypso-vaikutteita tai kenties Zac Brownin tyyliin.

Jussi Syren ja Groundbreakers ovat  Suomi-bluegrassin uranuurtajia. Olen ylpeä, että olen saanut heidän kanssa levyttää unohtumattomia kappaleita Bill Monroen  hengessä. Kiitokset myös vieraileville solisteille: Suomi-kantrin isä Jussi Raittinen, joka levytti jo aikoinaan Nashvillessa rallini. Kiitos Freukkareiden outlaw-mies Pekka Myllykoski, hevoskuiskaaja Kari Vepsä, rekkamies Matti Esko, reissumies Simo Silmu, viuluvirtuoosi Janne Viksten, miljoonien kilometrien kvartetti Grön-Taipale-Allan-Rahkonen, liha- ja perunamies Heikki Kinnunen ja muutamat muut.  Kiitos Jukka ’Paisley’ Harju, Olli Haavisto, Kukka Lehto, Antti Heerman, Janne Viksten, Veli-Matti, Kalle, Hessu, Anssi, Roope, Tommi, Masi, Jammi, Petri, Olli, Pena, Harri ja monet muut. Suurkiitos Mika S. niin monesta asiasta näiden levyjen suhteen. Kiitos Juuso. Kiitos Seija (’mitä sinä siellä studiossa asut, kun ei sitä kantria kukaan diggaa…’) että, silti ymmärrät: man’s got to do what man’s got to do. Kiitos Harri kaikesta. Tämä trilogia on tehty rakkaudesta country & western-musiikkiin suomalaiseen maisemaan ja kieleen sovitettuna, maaseudulta ja pohjoisesta.

M.A.


Katso videoita

KANTRI 3

 1. DUUNARI kantrirock
 2. JIPPIJAI-JOU duetto SIMO SILMU medium kantri
 3. ROCK'N ROLL-AAIEHEN VIIDENKYMPIN KRIISI kantrirock
 4. VIE MUT TAKAS OULUUN (Take me back to Tulsa) säestys PISPALA COWBOYS feat. JOE WESTICH western swing
 5. SYNNYINKOTI medium kantri
 6. MUISTATHAN kantriballadi
 7. JAMBALAYA säestys ZYDECO SUPERSTARS cajun
 8. ITKUKÄNNIT duetto MATTI ESKO medium kantri
 9. JULKKIS kantrirock
 10. ON KOTIPIHA HILJAINEN kantrivalssi
 11. VIRTASEN BENSIS western swing
 12. SULOHUULET (He'll have to go) texmex
 13. UUSI ALLAKKA (KESÄÄ ODOTAN) calypsokantri
 14. NAUTITAAN NYT TÄSTÄ medium kantri
 15. LOMPOLON KUU (Blue moon of Kentucky) säestys JUSSI SYREN & GROUNDBREAKERS bluegrass
 16. KOULUAMPUJA? kantrirock
 17. SÄ JOKA PÄIVÄ HILJAA TAPAT MUA bluegrass
 18. NÄILLÄ MENNÄÄN western swing
 19. MAALAISPOJAN IKÄVÄ (NUORI ISÄNTÄ) kantrirock
 20. TÄMÄ MAA bluegrass

BONUSLEVY: KANTRI l:N JA ll:N PARHAAT

 1. VIELÄ MAALAISPOIKA OON kantrirock
 2. KIIMINKIJOEN RANNALLA (Chattahoochee) kantrirock
 3. PENINKULMIN POHJANMAATA (Miles and miles of Texas) medium kantri
 4. LEVOTON MIES duetto KARI VEPSÄ medium kantri
 5. HEHTAAREITTAIN SYDÄNSURUJA bluegrass säestys JUSSI SYREN & GROUNDBREAKERS bluegrass
 6. PIKKURIIKKI (Little bitty) kantrirock
 7. TYTTÖ POHJANMAAN western swing
 8. KIIMINKI-HELSINKI ROCK'N ROLL duetto JUSSI RAITTINEN kantrirock
 9. MAASEUTU JA POHJOINEN 3'24 medium kantri
 10. PIRUNVIULU erikoissolisti JANNE VIKSTEN bluegrass
 11. KAUPUNKICOVVBOY duetto PEKKA MYLLYKOSKI kantrirock
 12. SUOMI-NEITO säestys JUSSI SYREN 6 GROUNDBREAKERS bluegrass
 13. MAALAISTYTÖT VALTAA KAUPUNGIN kantrirock
 14. JOS SUA EI OIS kantrirock
 15. KUKA HUIJAA NYT? (Who's cheatin' who?) kantrirock
 16. ONNEN OPASTENUOLET bonusbiisi Eagles'-kantri
 17. KEIKKAMIEHEN TIE (Heavy traffic ahead), Säestys JUSSI SYREN £ CROUNDBREAKERS Mukana EINO GRÖN, REIJO TAIPALE, MARKUS ALLAN & ESKO RAHKONEN bluegrass
 18. TULEEKO TASTÄ MITÄÄN? viihdekantri
 19. KUINKAHAN MUN KOTIVÄKI VOI? (l wonder how the old folks are at home) Säestys JUSSI SYREN & GROUNDBREAKERS bluegrass
 20. LIHA- JA PERUNAMIES  (Meat and potato man) duetto HEIKKI KINNUNEN medium kantri
 21. KOTIKYLÄN PIKITIE  (Little man) bonusbiisi kantriballadi
 22. IHMINEN ON IHMISELLE SUSI bonusbiisi kantrirock
 23. LÄTTÄHATTUBLUES säestys VANHA ISÄNTÄ v.1976, bonusbiisi bluegrass

Kappaleet 1-12 KANTRI 1. Kappaleet 13-15 sekä 17-20 KANTRI 2.